renovering av kök

Kostnader för köksrenoveringar

Det är många som drömmer om att renovera köket, många som påbörjar en renovering och många som avslutar en färdig renovering. Att ha ett fräscht och fint kök är väldigt trevligt, och ibland måste faktiskt köket renoveras för att bostaden ska vara något så när beboelig. Ett riktigt gammalt hus, torp eller sommarstuga kanske behöver ett rejält lyft, eller så har du bara tröttnat på de gamla köksluckorna.
Faktiska kostnader

Renoveringar kostar pengar. Det gör kök också. Vad du kommer att landa på beror på hur mycket av arbetet du kan utföra själv, vilken standard du väljer att lägga och även om det är ledningar och avlopp som kan tänkas behöva bytas ut. Ibland kan det vara lika bra att lägga lite nya rör medan allt ändå är utrivet.


Räkna med runt 160 arbetstimmar. Tänk att det görs av hantverkare och sätt en snittad timkostnad på 500 kr. Själva arbetskostnaden blir runt 80 000 kr. Här kan du använda ROT-avdraget och då landar arbetskostnaden på 56 000 kr. 80 000 x 0,30 = 24 000. 80 000 – 24 000 = 56 000 kr.

Du har dessutom materialkostnad för det nya köket, och här kan du bre på eller snåla in kopiöst på båda hållen. För ett standardkök utan gränslös lyx kan du räkna på en materialkostnad omkring 50 000 kr. Detta gäller för standardutrustning ifrån byggvaruhandeln och innefattar bänkskivor, vitvaror och liknande.

Kostnader för eventuella stam- eller rör- och ledningsbyten kan tillkomma, och då kommer det att kosta lite till. Tänk på att alltid anlita certifierade hantverkare när det gäller VVS-arbeten så att du slipper onödigt trassel med felmonterade rör som läcker eller elledningar som orsakar bränder. Försäkringarna gäller oftast inte heller om obehörig person har utfört installationen. Tidningen Expressen skriver om saker du kan tänka på när det gäller köksrenoveringar.
Knyt ihop ekonomin

När du är färdig med alla renoveringar i hemmet kan det te sig som att du har en mängd olika räkningar på krediter här och där, avbetalningar och liknande. Du har oftast också extra avgifter i form av avi-avgifter, uppläggningsavgifter, räntor och annat till varje kredit eller lån. Det kan vara en bra idé att samla ihop alla lån och krediter på ett enda ställe via ett större lån. Detta gör du genom att ta ett så kallat blancolån med vilket du betalar alla de andra mindre grejerna så att du endast har ett lån att hålla reda på. Du sparar massor på detta och innan du bestämmer dig för att ansöka är det klokt att jämföra olika långivare och kreditorer. Sätt dig ner och läs mer hos Advisa.se om hur det går till. De är idag den aktör som jämför flest banker men även Lendo och Zmarta hjälper till med att jämföra olika långivare, villkor och räntor åt dig. Det kan även vara så att du vill samla ihop lånen innan du börjar sätta en budget för din kommande renovering, så att du vet vad du har för budget att röra dig med. Tänk dock på att det är väldigt lätt att överskrida budgeten när det gäller renoveringar, så ekonomin är något du borde se över med största noggrannhet.
Budgetrenovering

För att ändra om ditt kök med extremt liten budget kan du möblera om, måla om köksluckorna och kanske sätta upp en mönstrad plastfilm på kaklet. Det kostar väldigt lite men kan ge en ganska stor förändring. Bara en ny blandare i diskhon kan göra susen.

Lycka till!